Societatea Carpatină Ardeleană Tîrgu Mureş în fiecare an, la sfârșitul lunii septembrie organizează concursul Teleki Trail, pe distanţe de 10, 25, 35, 45 şi 55 km, ce se pot parcurge pe jos, alergând, sau cu bicicleta.   

Punctul de pornire și de sosire este la Centrul Internațional pentru Tineret Outward Bound (Sovata, județul Mureş).

 

Despre tură, detalii, informaţii suplimentare la:

- pe site-ul nou al concursului: https://teleki.ekemvh.ro/ro/

- email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

- în timpul concursului: 04-0770-374186

- pe pagina de facebook al concursului: www.facebook.com/TelekiTrail/

 

 Contele Teleki Samu
  Ultimul membru al familiei nobile Teleki a văzut lumina zile pentru prima dată pe 1 noiembrie 1845 în castelul din Dumbrăvioara (valea Mureșului), construit de străbunicul său, Cancelarul Transilvaniei de atunci, Contele Teleki Sámuel (fondatorul Bibliotecii Telekiene din Tîrgu Mureș).
  Pasiunea sa pentru științele naturii i-a fost trezită de studiile care le-a început în Debrecen, a continuat la Gottingen, Berlin și a dezvoltat în Franța, Anglia. El este acel renumit conte care a explorat ultima "pată albă" de pe harta continentului african în timpul unei expediții de doi ani și jumătate în perioada ianuarie 1886 - 16 mai 1889. Ca explorator european, el a fost primul care s-a aventurat în ținuturile necunoscute ale Africii de Est. Tot el a fost primul "alpinist" care în urmă cu 126 de ani a ajuns într-o zi a lunii iunie 1887 la cota 5310 în ascensiunea lui spre Kilimanjaro. Mai târziu în octombrie tot el este primul "alpinist" care atinge hotarul de gheață/zăpadă de pe Kenya. Nu este o simplă coincidență nici faptul că una din văile glaciare de pe versantul vestic al masivului kenian îi poartă și astăzi numele, la fel ca și iezerul aflat la altitudinea de 4360 m sau refugiul de la cota 4300. Tot numelel lui îl poartă și o specie de mușchi respectiv o plantă a cărei flori are 6 petale. Activitatea sa nu s-a rezumat numai la vânătoare respectiv explorări prin care a adus importante contribuții științelor naturii, ci și la cunoașterea etnografiei respectiv a populațiilor acelei regiuni a Africii. Drept dovadă în acest sens servesc fotografiile și datele etnografice care astăzi alcătuiesc baza colecției Africane a Muzeului Etnografic Maghiar.
  Aceste meleaguri i-au servit drept leagăn, aici obișnuia să văneze, iar în castelul din Gurghiu primea oaspeții lui de seamă. A avut o strânsă prietenie cu prințul Rudolf (moștenitor al tronului austriac) pe care îl invitase de mai multe ori la vânătoare. Prințul moștenitor îl sprijina la organizarea expedițiilor și chiar îi găsește un partener în persoana generalului de marină Höhnel. În cinstea oaspeților săi Teleki organiza spectacole de folclor, etalând cu aceste ocazii valoarea multiculturală, portul și dansurile populare specifice zonei unde trăiau în armonie români, sași și maghiari.
  În 1916 se stinge din viață la Budapesta, iar cenușa sa e păstrată în cripta familiei Teleki de la Dumbrăvioara.

 

 

Vă asteptăm cu drag!

Conducerea SCA